Naravoslovni dan na OŠ Zreče
V ponedeljek, 23. 4. 2018, smo imeli učenci 3. razredov naravoslovni dan. V šolo smo povabili člane društva zeliščarjev Smetlika iz Zreč. Razdelili smo se v štiri skupine.
Naša skupina je začela pri delavnici, v kateri smo sejali dišavnice (drobnjak, baziliko in rukolo). Jaz sem si izbral baziliko. V drugi delavnici smo šli na sprehod v okolici šole z namenom, da spoznamo zdravilne rastline in rastline, ki jih ne smemo uporabljati. Na koncu te delavnice je vsak učenec dobil nalogo, da pove eno zdravilno rastlino. V tretji delavnici smo delali smutije in namaze z zelišči. Za smuti smo narezali banane, jabolka, dodali smo malo olivnega olja, cimeta, regrata, kopriv in malo vode. Za namaz smo uporabili skuto, drobnjak in malo sladke rdeče paprike. Ko smo si vse to pripravili, smo tudi pojedli. Bilo je zelo okusno. V četrti delavnici smo kuhali juho iz kopriv, krompirja, čebule in dodali smo kislo smetano. Poleg juhe smo tudi poskusili čaj, ki je bil narejen iz trobentic, pljučnika, cvetov vijolic in jagodnih listov.
Ta dan je bil zelo zanimiv. Veliko smo se naučili in dobro smo jedli.
Benjamin Knez, 3. a
Najbolj zanimiva mi je bila delavnica, ko smo se sprehodili v okolici šole in spoznavali rastline. Spoznala sem jesenski podlesek, njivsko grabljišče in česnovko.
Gala, 3. a
Uživala sem na vseh delavnicah, najbolj pa ko sem si nasejala baziliko. Komaj čakam, da vzklije. To je bil čudovit dan.
Julija, 3.a
Najbolj mi je bilo všeč, ko smo kuhali koprivovo juho. Naučila sem se, kako pripraviti smuti.
Dora, 3. a
Ta dan sem se zelo veliko naučil. Spoznal sem veliko novih rastlin, naučil sem se kuhati juho in kako se pripravi smuti.
Kristjan, 3. b
Všeč mi je bilo, ko sem rezal koprive, krompir, jedel namaz in pil smuti.
Anej, 3. b
Všeč mi je bilo, ko smo delali smutije iz banan, jabolk, cimeta, kopriv, regrata in vode. Bili so zelo okusni.
Pia, 3. b