Krepitev identitete Pohorcev

V samem projektu so udeleženi mentorji in študentje dveh univerz in štirih fakultet, in sicer: iz Fakultete za turizem, Filozofske fakultete in Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko iz Univerze v Mariboru ter Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki sodelujejo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem za dosego cilja projekta, in sicer z Občino Zreče in Osnovno šolo Zreče.

Projekt se je začel odvijati v mesecu februarju in bo trajal do konca meseca maja 2018.

V prvi fazi dela na projektu so člani projektne skupine naredili posnetek stanja, pri katerem so raziskali razvoj smučanja po svetu, v Sloveniji in na Pohorju iz različnih vidikov, razvoj smučarskih pripomočkov in izdelave le teh doma in po svetu, razvoj smučarskih poti na Pohorju in raziskali primere dobrih praks muzejev in razstav o smučanju doma in po svetu.

V drugi fazi je bilo izvedeno anketiranje domačinov o razvoju smučanja na Pohorju ter o pripomočkih za smučanje in smučarskih poteh na Pohorju. V sklopu raziskovanja so bili izvedeni tudi intervjuji s prepoznanimi akterji, ki so bili skozi čas vključeni v dogajanje na Rogli. Javno je bil objavljen poziv za zbiranje pripomočkov, slikovnega idr. materiala, ki bi predstavljal potencialne rekvizite muzejske postavitve.

V tretji fazi, ko je bilo pridobljenih dovolj podatkov, sta bila izdelani celostna grafična podoba muzeja na Rogli ter logotip, ki služita kot izhodišči za idejno zasnovo muzejske postavitve.

V četrti fazi so bile organizirane tri delavnice: delavnica z aktivnimi domačini, kamor so bili povabljeni predstavniki turističnega gospodarstva v destinaciji Rogla-Pohorje, delavnica s seniorji, ki so bili prisotni pri razvoju smučanja na Rogli od njegovih začetkov in delavnica z osnovnošolskimi otroki po triadah. Seniorjem smo predstavili ugotovitve in od njih pridobili nova spoznanja o smučanju, smučarskih pripomočkih in življenju na območju. Otroci so po triadah ustvarjali in prispevali s svojimi kreativnimi pogledi na potencialna doživetja v muzeju smučanja. S turističnim gospodarstvim smo proučili možnosti vključevanja muzeja smučanja v turistično ponudbo destinacije Rogla-Pohorje.

V peti razvojni fazi projekta je bila nadgrajena idejna zasnova postavitve muzeja na Pohorju, ki je bila 31. maja predstavljena širši javnosti v hotelu Natura na Rogli, kjer bi naj bil muzej lociran. V času trajanja projekta so izvajalci projekta, tako študenti kot mentorji in strokovni sodelavci, pridobili številna nova interdisciplinarna znanja in spretnosti; lokalni deležniki so bili vključeni in ozaveščeni o pomenu smučanja na Rogli, idejna zasnova muzeja smučanja pa predstavlja izhodišče za realno postavitev muzeja na Rogli.

Tako lahko trdimo, da smo z interdisciplinarnim pristopom in vključevanjem različnih skupin deležnikov dokazali, da je projektna ideja več kot dobrodošla in izvedljiva. Z velikim pričakovanjem si obetamo implementacijo idejne zasnove muzejske postavitve, ki bo pritegnila in navdušila deležnike iz lokalnega in širšega, tudi mednarodnega okolja.

 

doc. dr. Tanja Lešnik Štuhec in Aljaž Nerad

Podatki o financiranju

Občina Zreče je bila pridruženi partner v projektu, ki je nastal kot odziv na prijave Univerze v Mariboru, Fakultete za turizem Brežice na javni razpis "Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem v lokalnem in regionalnem okolju - Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016-2018"
Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?