V Društvu kmetic ZARJA se strokovno izobražujejo
V Društvu kmetic ZARJA se strokovno izobražujejo
27. 9. 2021
Andreja R.
V Društvu kmetic Zarja Slovenske Konjice - Zreče skrbijo, da se njihove članice izobražujejo na najrazličnejših področjih. Zato so se prijavile na razpis Evropskega sklada za razvoj podeželja "Evropa investira v podeželje" in bile uspešne pri pridobivanju sredstev za strokovno ekskurzijo in kuharsko delavnico. Ekskurzija je bila izbedena v okviru projekta "Vzpostavitev kratke dobavne verige ekoloških produktov na območju LAS od Pohorja do Bohorja".
V mesecu juniju so se odpravile v Maribor in Fram. Ogledale so si Zadrugo Dobrina v Mariboru, ki so jo ustanovili pridelovalci in predelovalci z majhnih tradicionalih kmetij. Njen namen je povezovanje podeželja z urabanim središčem. Ustavile so se tudi v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru in se sprehodile med cvetočimi vrtnicami in drugimi zanimivimi rastlinami. Na ekološki kmetiji "Pri Baronu" v Planici nad Framom pa so si ogledale kmetijo, ki ima registriranih 22 dopolnilnih dejavnosti.
V mesecu septembru pa so skupaj z dijaki Šolskega centra Slov. Konjice-Zreče izvedle kulinarično delavnico v okviru projekta LAS na temo priprave jedi iz živil lokalnih pridelovalcev. Na praktični delavnici so pod vodstvom mentorice ga. Helene Sovec in ob pomoči dijakov programa gastronomsko-turistični tehnik pripravljale najrazličnejše jedi. Od prigrizkov, juhe, glavne jedi, do sladice v lončku... Zanimanje za tovrstna dogajanja je v društvu kar precejšnje, saj so bila prosta mesta na obeh dogodkih kar hitro zapolnjena. Upravni odbor si bo prizadeval, da bo tovrstnih dogodkov tudi v prihodnje kar nekaj.
V mesecu juniju so se odpravile v Maribor in Fram. Ogledale so si Zadrugo Dobrina v Mariboru, ki so jo ustanovili pridelovalci in predelovalci z majhnih tradicionalih kmetij. Njen namen je povezovanje podeželja z urabanim središčem. Ustavile so se tudi v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru in se sprehodile med cvetočimi vrtnicami in drugimi zanimivimi rastlinami. Na ekološki kmetiji "Pri Baronu" v Planici nad Framom pa so si ogledale kmetijo, ki ima registriranih 22 dopolnilnih dejavnosti.
V mesecu septembru pa so skupaj z dijaki Šolskega centra Slov. Konjice-Zreče izvedle kulinarično delavnico v okviru projekta LAS na temo priprave jedi iz živil lokalnih pridelovalcev. Na praktični delavnici so pod vodstvom mentorice ga. Helene Sovec in ob pomoči dijakov programa gastronomsko-turistični tehnik pripravljale najrazličnejše jedi. Od prigrizkov, juhe, glavne jedi, do sladice v lončku... Zanimanje za tovrstna dogajanja je v društvu kar precejšnje, saj so bila prosta mesta na obeh dogodkih kar hitro zapolnjena. Upravni odbor si bo prizadeval, da bo tovrstnih dogodkov tudi v prihodnje kar nekaj.