Delavnica in ogled rastišča
Delavnica in ogled rastišča
22. 9. 2022
Martina M.
Naša članica ga. Vlasta nam je prestavila način shranjevanja semen s fermentacijo. Če pogledamo kako se semena ohranijo v naravi, le ta dozorijo v zrelem plodu, ki v določenem trenutku pade iz rastline na tla, kjer naravno poteče v plodu proces fermentacija. Paradižnikov plod najprej "zavre" (fermentira)in nato zgnije. Fermentacijo lahko sprožimo tudi mi in tako po najbolj naravni poti shranimo semena.
Izbran plod paradižnika prerežemo in v manjšo posodico z žličko izdolbemo mehko sredinsko meso s semeni. Nato skodelico pustimo tri dni. V tem času bo vsebina po svoji naravni poti začela fermentirati. Zaradi fermentacije bo vsebina spremenila vonj, barvo, na površini pa se lahko ustvari bela plast, bela plesen, ki je le del procesa. Skozi cedilko in speremo pod tekočo vodo, nato semena prestavimo na papirnate brisače, da se dobro posušijo. Le še označimo sorte paradižnika in pripravljeno je za naslednjo setev.
Ker je bil lep dan morda tudi zadnji v letošnjem poletju smo se odpravili še do odkritega rastišča AMBROZIJE v naši okolici.
Ambrozija je ena najbolj invazivnih in alergenih rastlin, ki se nezadržno in intenzivno širi po Sloveniji in žal tudi na našem območju.