Delavnica mila
Delavnica mila
12. 5. 2023
Julija M.
Dne 11. maja 2023 nam je ga. Darja predstavila izdelavo naravnega mila z uporabo luga, lahko rečemo tudi po hladnem postopku. To zahteva zbranost in natančnost, kar pomeni pripravljenost na kemijski podvig.
Izdelovanje mila je primerno za vsakogar, postopek pa je varen, če upoštevamo nekaj pomembnih smernic, ki nam jih je navedla Darja.
Ko je govor o milih najprej pomislimo na trda ali tekoča mila, dražja ali cenejša, dišeča ali brez vonja, nekateri pa tudi na naravno izdelana mila z dodatki ( sivke, ognjiča, vrtnice...)
Babice znajo povedati, kako so včasih kuhali milo iz svinjske masti, ki so ji dodali pepel lesa- najraje bukovega.
Pri izdelavi mil ločimo: hladen postopek in vroč postopek
Hladen postopek: najprej moramo stopiti trdno maščobo in jo zmešati s tekočimi olji. Počakamo, da se ohladi na 40 stopinj. Nato pripravimo primerno raztopino natrijevega hidroksida s formulo NaOH v hladni destilirani vodi. Ko se ta ob raztapljanju močno segreje, počakamo, da se ohladi nato raztopino ulijemo v raztopljeno maščobo in mešamo s paličnim mešalnikom. Pri uporabi moramo biti previdni, da nam zmes ne začne pljuskati. Milo mešamo dokler ne pušča več sledi, nato dodamo eterična olja , barvila in zelišča.
Dobljeno zmes vlivamo v naoljene modelčke, ter počakamo, da se milo ohladi in dovolj strdi. Nato pustimo milo nekaj tednov zoreti in med tem postopkom ga večkrat obrnemo.
Tako nas je podučila ga. Darja Soršak, ki je vodila delavnico v novem večgeneracijskem centru, kjer smo se prav lepo počutile vse udeleženke delavnice. Na koncu so si bile članice društva enotne, da se ne bodo lotile postopka izdelave mila same doma, ampak bodo prosile Darjo, Vlasto in tudi Veroniko, ki to znajo.