Svetovni dan Zemlje
21. aprila 2017 smo na OŠ Zreče obeležili svetovni dan ZEMLJE. Člani zeliščarskega društva Smetlika smo se odzvali vabilu in pomagali pri dejavnostih v 3. razredih.
Udeležili smo se delavnic:
- Opazovanih sprehod okrog OŠ Zreče
- Sajenje drobnjaka, bazilike in paradižnika
- Čemaževa juha
- Priprava namazov in smoothie
Z učenci smo opravili opazovalni sprehod okrog OŠ Zreče in spoznali različne cvetlice ter posajena zelišča. Tako smo odkrili pomen čistega in zdravega okolja za naše rastline.
V drugi delavnici smo odkrivali skrivnosti drobnjaka in bazilike. Po predavanju so si učenci po želji zasadili v lončke ta dva zelišča, lahko pa so posadili še paradižnik. Rast in razvoj zelišč ter pokušino paradižnika bodo učenci lahko spremljali doma.
Iz kuhinje je zadišalo po čemaževi juhi. V tej delavnici so učenci narezali nabran čemaž, ga narahlo prepražili na olju, skuhali krompir in vse skupaj spasirali v tekočo juho. Dodali so še kanček kisle smetane in juha je bila pripravljena. Pa kako nam je teknila.
V četrti delavnici so učenci pripravljali spomladanski namaz iz skute, kisle smetane in malo soli. Tej zmesi so dodali nadrobno narezan čemaž in penušo. Zelo veliko zanimanja je prinesel tudi domači smoothie. Učenci so vse sestavine (kozja brada, kopriva, svinjak, tropotec, melisa, regrat, breza, regačica, česnovka in kislica) na drobno narezali ter dodali konopljino olje, cimet, med in vodo. V blenderju so vse dobro zmiksali in potem poizkusili osvežilni in predvsem zdrav napitek.
Zahvaljujemo se OŠ Zreče za vabilo, učencem in učiteljem za sodelovanje ter članom zeliščarskega društva Smetlika za sodelovanje, sadike, zelišča, material in semena.